Tsampa je tradiční tibetský pokrm, který se vyrábí namletím praženého ječmene. Tibeťany je považovaná za národní jídlo a spolu s masem a mléčnými výrobky tvoří základ tibetského jídelníčku. Tsampa se vyznačuje jemnou oříškovou chutí a vůní a jedná se o praktickou potravinu na doma i na cesty.

Děkujeme Jiřímu Englišovi a jeho Tsampa za podporu, zkušenosti a pomoc, s níž jsme vytvořili naši Tsampu ProTibet a připravili i několik receptů. Vyzkoušejte některý z nich. Dobrou chuť.

Tsampa ProTibet

Ranní probuzení – sladká kaše s oříšky a medem

  • 5 lžic tsampy
  • 2 lžíce nasekaných oříšků (mandle, lískové, vlašské ořechy, kešu, para apod.)
  • lžíce kokosového oleje
  • špetka skořice a kardamonu
  • rýžové nebo jiné mléko (cca půl hrnku)
  • lžíce až dvě medu, příp. datlového sirupu

Do misky s tsampou přidáme oříšky, tuk, koření a med. Promícháme. Zalijeme horkým nebo teplým mlékem. Zamícháme a můžeme podávat.

Kaše s čerstvým sýrem a olivami

  • 5 lžic tsampy
  • čerstvý sýr (nebo sójový sýr) – nejlépe nesolený
  • asi dvě lžíce nakrájených kvalitních černých oliv sušených nebo nakládaných
  • špetka čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
  • sůl a pepř, mletá červená paprika
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej za studena lisovaný
  • voda nebo čaj (velmi dobrý je čaj hojicha nebo bancha)

Do menší misky dáme tsampu. Sýr nakrájíme na kostičky a přidáme k tsampě spolu s rozmarýnem. Zalijeme horkou vodou a zamícháme. Horkou vodu použijeme proto, aby se sýr jemně rozpustil a zvláčnil. Přidáme olivový olej, olivy, koření, a opět zamícháme. Nakonec ozdobíme bazalkou a olivami. Pro ty, kdo rádi pikantní, přidáme mletý pepř dle libosti.

Jednoduchá a rychlá slaná kaše

  • 5 lžic tsampy
  • sůl nebo miso či sójová omáčka
  • hrnek horké vody nebo černého čaje (může být s mlékem)
  • lžička olivového nebo jiného oleje
  • špetka pepře
  • čerstvá pažitka

Do misky s tsampou nalijeme čaj promícháme, přidáme olivový olej, sůl a jemně opepříme. Kaši uděláme buď hustou, nebo řídkou tak, že ji lze pít. V sezoně doporučujeme posypat čerstvou pažitkou nebo něčím jiným zeleným s minerály a vitamíny.

Kaše s kopřivami – Jogínova snídaně, večeře i oběd

  • 5 lžic tsampy
  • špetka soli + špetka mletého pepře
  • lžíce tuku (olivový, kokosový či jiný olej nebo máslo)
  • hrst čerstvě natrhaných mladých kopřiv

V hrnku přelijeme horkou vodou najemno nasekané kopřivy a necháme asi 4 minuty vylouhovat. Kopřivy scedíme. Do misky s tsampou přidáme sůl, pepř a tuk, a dolijeme dle požadované hustoty kopřivovým výluhem. Přidáme kopřivy a dobře promícháme. Lze tak i udělat kuličky s kopřivami. Protože kopřivu nemusíme kupovat v obchodě, ušetříme peněženku i přírodu.

Cham-dur kaše

  • 4 lžíce tsampy
  • 1 lžička hnědého cukru nebo medu
  • 1 lžička másla nebo ghee
  • ½ šálku teplé vody, čaje nebo mléka
  • čerstvé  nebo sušené ovoce dle výběru

Do misky dáme tsampu, cukr a máslo. Nalijeme horký černý čaj nebo mléko a dobře promícháme vidličkou, přidáme ovoce.

Kaše s čerstvým ovocem

  • 5 lžic tsampy
  • čerstvé sezónní ovoce jako jahody, borůvky, třešně, maliny, jablka, hrušky aj.
  • kokosový olej
  • špetka kardamonu
  • rýžové nebo jiné mléko (asi půl hrnku)

Do misky s tsampou přidáme kokosový olej, kardamon a rýžové mléko. Zamícháme, přidáme ovoce a opět zamícháme a je hotovo. Je-li ovoce málo sladké, lze dosladit např. datlovým sirupem.

Tsampa matcha kuličky s konopným semínkem

  • 1 hrnek tsampy
  • půl hrnku loupaných konopných semínek
  • 2 až 3 malé lžičky čaje matcha (japonský zelený práškový čaj)
  • 2 až 4 lžíce datlového sirupu nebo jiného sladidlo
  • 3 až 5 lžic rozpuštěného kokosového oleje
  • špetka mletého kardamonu
  • rýžové, sójové či jiné mléko

Stranou si nechte asi čtvrt hrnku konopných semínek, ostatní ingredience smíchejte ručně nebo v mixéru, přidejte mléko a udělejte těsto, aby se nelepilo. Těsto můžeme zpočátku dělat vařečkou a dodělat rukou nebo rovnou začít rukou. Vytvořte kuličky a pak je obalte ve zbytku konopných semínek.

Matcha je japonský zelený mletý čaj v prášku. Matcha si zachovává všechny účinné látky typické pro zelený čaj, jako jsou vitamíny, antioxidanty, minerály a vláknina. Jedná se většinou o silně povzbuzující čaj. I tsampové kuličky budou mít tento účinek.

Vydatná kaše s mlékem a skořicí

  • 5 lžic tsampy
  • asi půl hrnku rostlinného mléka (rýžové, sójové aj.)
  • lžíce kokosového oleje
  • špetka mleté skořice, kardamonu a kurkumy
  • datlový nebo jiný sirup

Do menšího hrnce dáme vařit mléko. Jakmile se začne vařit, přidáme tsampu a kokosový tuk a asi 1 minutu povaříme a potom odstavíme. Přidáme koření a osladíme datlovým nebo jiným oblíbeným sirupem, případně třtinovým cukrem.

Palačinky s tsampou

  • půl hrnku tsampy
  • půl hrnku celozrnné pšeničné mouky
  • lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
  • lžička sezamového oleje (možno vynechat)
  • špetka soli
  • rýžové, sojové nebo jiné mléko (lze použít i vodu)
  • Na ozdobení javorový nebo datlový sirup a sójový nebo jiný jogurt, sezonní ovoce

Do misky nasypeme všechny ingredience krom mléka a zamícháme. Přilijeme mléko a ušleháme ručně nebo ručním mixérem do konzistence ani husté, ani řídké.

Na rozpálené pánvi pečeme z jedné strany do té doby, než těsto zpevní. Poté obrátíme na druhou stranu a dopečeme dozlatova. Pokud máme nepřilnavou pánev, není třeba dávat olej. Nemáme-li tuto pánev, přidáme olej, aby se těsto nepřipalovalo.

Palačinky podáváme nasladko nebo naslano – v případě slané úpravy je také možné použít vodu. Nakonec ozdobíme javorovým nebo datlovým sirupem, sezónním ovocem a jogurtem.

Palačinky s borůvkami

  • čtvrt nebo půl hrnku tsampy
  • tři čtvrtě hrnku celozrnné pšeničné nebo jiné mouky
  • zhruba hrnek rostlinného mléka
  • 2 lžičky prášku na pečení nebo jedlé sody
  • borůvky do palačinek a na ozdobení
  • datlový sirup
  • sójová nebo jiná šlehačka
  • olej na pečení, je-li potřeba

V míse smíchejte všechny suché ingredience, přilijte mléko a dobře promíchejte nebo ušlehejte. Přidejte menší hrst borůvek a ještě jednou promíchejte.

Rozpalte pánev na palačinky, je-li potřeba, přidejte trošku oleje. Na pánev dejte zhruba půl naběračky a čekejte, až se opeče jedna strana, potom ještě obraťte na druhou stranu a chvíli pečte. Hotovou palačinku servírujte s čerstvými borůvkami, šlehačkou a trochou datlového sirupu.

Čokoládové kuličky

  • 1 hrnek tsampy
  • čtvrt hrnku nadrobno nasekaných vlašských a lískových ořechů
  • čtvrt hrnku kakaového prášku
  • 3 až 4 lžíce třtinového cukru či jiného oblíbeného sladidla
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového nebo sezamového oleje
  • špetka vanilky
  • asi půl hrnku rýžového mléka

Ingredience smíchejte ručně nebo v mixéru, přidejte mléko a udělejte těsto, aby se nelepilo. Těsto můžeme zpočátku dělat vařečkou a dodělat rukou nebo rovnou začít rukou. Vytvořte kuličky velikosti vlašských ořechů, větší nebo menší. Kuličky můžete nakonec ozdobit kouskem vlašského ořechu.

Kokosové koule s rozinkami

  • 1 hrnek tsampy
  • půl hrnku najemno strouhaného kokosu
  • čtvrt až půl hrnku rozinek
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • špetku skořice, vanilky a kardamonu
  • rýžové, sójové či jiné mléko

Stranou si nechte asi čtvrt hrnku kokosu, ostatní ingredience smíchejte ručně nebo v mixéru, přidejte mléko a udělejte těsto, aby se nelepilo. Těsto můžeme zpočátku míchat vařečkou a dodělat rukou nebo rovnou začít rukou. Vytvořte kuličky a pak je obalte v kokosu.

 

Veselé kuličky v mandlovém pyžamu

  • 1 hrnek tsampy
  • čtvrt hrnku nasekaných oříšků (mandle a lískové oříšky)
  • půl hrnku nasekaných datlí
  • 3 lžíce datlového sirupu
  • 3 lžíce sezamového oleje nebo rozpuštěného kokosového oleje
  • špetka skořice
  • špetka radosti
  • rýžové či jiné rostlinné mléko (možno použít také vodu)

Stranou si nechte dvě lžíce nasekaných mandlí. Všechny ingredience smíchejte ručně nebo v mixéru, přidejte půl hrnku vody nebo rostlinného mléka a tuku. Těsto můžeme zpočátku dělat vařečkou a dodělat rukou nebo rovnou začít rukou. Pokud je potřeba, dolijte vodu či mléko, pokud bude vody příliš, dosypte tsampu. Z těsta udělejte koule nebo kuličky. Nakonec obalte v nasekaných mandlích smíchaných s trochou datlového sirupu (aby se dobře přilepily). Můžete podávat. Kuličky by měly vydržet několik dnů (asi sedm) v lednici. Druhý den jsou chutnější, ale čím dříve je sníte, tím lépe.

Palačinky s kopřivami

  • půl hrnku tsampy
  • půl hrnku celozrnné pšeničné mouky
  • lžíce jedlé sody nebo prášku do pečiva
  • špetka soli
  • špetka římského kmínu, pepře a mletého koriandru
  • 400 g čerstvých kopřiv jemně nasekaných
  • rýžové, sójové nebo jiné mléko (lze použít i vodu)
  • Na ozdobení: tahini, bílý jogurt

Stranou si necháme asi 100 g jemně nasekaných kopřiv. Do misky nasypeme všechny ingredience kromě mléka a zamícháme. Přilijeme mléko a ušleháme ručně nebo ručním mixérem do ani husté, ani řídké konzistence. Na rozpálené pánvi pečeme z jedné strany do té doby, než těsto zpevní, poté obrátíme na druhou stranu a dopečeme. Pokud máme nepřilnavou pánev, není třeba ani dávat olej, jinak přidáme olej, aby se těsto nepřipalovalo. Kopřivy, které jsme nechali stranou, spaříme asi na 3 minuty trochou horké vody a přecedíme. Takto spařenými kopřivami ozdobíme hotové palačinky a můžeme ještě jemně pokapat tahini a jogurtem.

Z vody ze spařených kopřiv získáme lahodný kopřivový čaj.

Tsampa smoothie  

  • 2 až 3 lžíce tsampy
  • půl hrnku rýžového mléka
  • datlový sirup
  • banán
  • čerstvé nebo mražené jahody

Všechny ingredience nasypeme do mixéru a dobře rozmixujeme. Dle potřeby dolijeme rýžovým mlékem.

„pa“ – základní recept na tsampu, tak jak jej připravují Tibeťané

  • 1 hrnek tsampy
  • půl hrnku najemno strouhaného kokosu
  • 5 a více lžic za studena lisovaného oleje
  • sůl
  • špetka mletého pepře
  • černý čaj (obyčejný, pu-erh, tibetský, hojicha apod.) nebo převařená voda

Do misky nasypeme tsampu, přidáme olivový olej a čaj. Více ve videu. Je možné místo čaje použít jen vodu, nebo naopak přidat do čaje mléko či si udělat opravdový tibetský čaj. Můžeme si také tsampa kouli obohatit o různé semínka (slunečnicové, dýňové apod.) nebo oříšky a udělat si tsampa proteinovou bombu.

Rychlá polévka s pepřem a kmínem

  • 2 až 3 lžíce tsampy
  • špetka drceného kmínu
  • špetka sušené nebo čerstvé majoránky
  • špetka soli a pepře
  • olivový olej za studena lisovaný nebo jiný olej

Do menší nebo střední misky dáme všechny ingredience kromě oleje a promícháme. Zalijeme vroucí vodou a opět promícháme. Dolijeme vodu podle požadované hustoty. Hladovější přidají více tsampy, pro ty méně hladové budou stačit i dvě lžíce. Nakonec přidáme lžíci oleje. Můžeme ozdobit čerstvou pažitkou nebo něčím jiným zeleným.

Tato rychlá polévka může mít různé variace – např. s čerstvými nebo sušenými bylinkami. Je rychlá a vhodná na cestách, na treku nebo při toulkách přírodou. V zimě příjemně zahřeje.

Koprovka s bramborem a tofu ala vejce

Na omáčku:

  • tsampa cca 50 g
  • jeden svazek čerstvého kopru
  • špetka drceného kmínu
  • smetana, lze nahradit rostlinnou smetanou
  • sůl

Na tofu „vejce“:

  • 200 g bílého tofu
  • olej na smažení (řepkový, sezamový aj.)
  • černá sůl (k zakoupení v obchodech se zdravou výživou nebo v indickém obchodě)
  • špetka mletého nebo celého římského kmínu
  • lžička mleté kurkumy

Příloha

  • brambory
  • celý kmín
  • celý pepř

Příloha: Do hrnce s vařící vodou opatrně vložíme brambory s lžíci celého kmínu a pepře. Uvaříme do měkka. Slijeme vodu a dáme stranou.

Omáčka: Do hrnce dáme 2 hrnky vody (cca dvě porce) a přivedeme k varu. Stranou si necháme trochu kopru na dozdobení, ostatní kopr spolu s drceným kmínem vhodíme do vařící vody a povaříme cca 5 min. Potom přidáme cca 200 ml smetany a necháme projít varem. Poté zahustíme tsampou a dobře promícháme, vařečkou, šlehačem nebo elektrickým šlehačem. Tsampa zpočátku vytvoří hrudky, ale během míchání a znovu přivedení k varu hrudky zmizí. Nakonec omáčku dle chuti dosolíme.

Tofu vajíčka: Do mísy rukou rozmělníme tofu. Přidáme drcený římský kmín a kurkumu, a dobře promícháme. Máte-li rádi pikantní, můžete přidat špetku pepře nebo čili. Rozpálíme pánev s olejem, na kterou dáme tofu směs a osmahneme. Můžeme podlít vodou, pokud chceme vajíčka řidší a méně mastné. Nakonec dosolíme černou solí, kterou už tepelně neupravujeme.

Talíř dozdobíme jemně nakrájeným koprem.

Kopr obsahuje mimo jiné velké množství vitamínu C. Brambory můžeme nahradit jinou přílohou jako celozrnnou rýži, pohankou, apod.

Osvěžující letní nápoj

  • sklenice (sójového) jogurtu, podmáslí nebo mléka
  • 2 až 3 lžíce tsampy
  • čerstvá ovocná šťáva nebo datlový sirup, případně jiné sladidlo

Vše velmi dobře zamícháme a vychutnáme si tento osvěžující a posilňující nápoj.