Tsampa je tradiční tibetský pokrm, který se vyrábí namletím praženého ječmene. Tibeťany je považovaná za národní jídlo a spolu s masem a mléčnými výrobky tvoří základ tibetského jídelníčku. Tsampa se vyznačuje jemnou oříškovou chutí a vůní a jedná se o praktickou potravinu na doma i na cesty.

Tsampa ProTibet

Nové recepty

Podívejte se na nové recepty, které jsme si pro Vás připravili.

Ovocný tsampa crumble – 1. místo TsampaChef!!!

Překvapivě výborný recept, který nám do soutěže zaslala p. Johanka.

Připravíme si: 1 stonek očištěné rebarbory • 1/2 jablka • 2 lžíce třtinového cukru • 50 g másla • 1,5 lžíce moučkového cukru • 1,5 lžíce tsampy • špetka skořice

Jak postupujeme?: Zahřejeme troubu na 200°C. Oloupeme a nakrájíme na malé špalíčky. Vložíme do zapékací mísy (měla by v jedné vrstvě zakrýt dno), zasypeme cukrem a promícháme, aby se rebarbora obalila. Jablko nakrájíme na kostky a přidáme k rebarboře. Studené máslo, tsampu a cukr smícháme v misce a konečky prstů mneme tak, dlouho až získáme podobu drobenky. Posypeme drobenkou rebarboru v zapékací míse. Několikrát s mísou klepneme o linku, aby se drobenka dostala mezi ovoce, ale nemícháme. Zapékáme 25-30 minut, až povrch zezlátne a spodní část krásně bublá. Jezte teplé.

Meruňkové power balls – 2. místo TsampaChef!!!

Nejlepší kuličky, co jsme kdy jedli. Za recept děkujeme p. Míše.

Připravíme si: 1 hrnek tsampy 1/3 hrnku mandlí 1/4 hrnku nasekané čokolády 1/4 hrnku medjool datlí + sušených meruněk (půl na půl nebo trošku víc datlí) 2 lžíce rozpuštěného másla 2 lžíce sirupu z agáve 1/2 lžičky skořice mleté 1/4 lžičky vanilky špetka soli • (troška vody nebo rostlinného mléka)

Jak postupujeme?: Všechny ingredience kromě čokolády si rozmixujeme až na lepivou drobenkovou konzistenci. Přidáme nasekané čokoládové kousky. Pokud máme těsto sušší, dolijeme trochou vody nebo rostlinného mléka. Z hmoty tvarujeme kuličky, které můžeme obalit třeba v kokosu nebo směsi kakaa a skořice. Necháme alespoň 3 hodiny vychladit a i nadále skladujeme v lednici.

 

Květákové placičky – 3. místo TsampaChef!!!

Výborné jako příloha i hlavní jídlo třeba se salátem. Recept p. Evy.

Připravíme si: 1 menší květák 2 vejce 1/2 hrnku tsampy bylinky dle chuti sůl pepř olej na smažení

Jak postupujeme?: V osolené vodě povaříme květák, ne úplně do měkka. Pomačkáme v míse vidličkou, přidáme žloutky, tsampu, sůl, pepř a bylinky. Z oddělených bílků ušleháme sníh a následně přidáme do směsi. Na rozpáleném oleji lžičkou tvoříme malé placičky a z každé strany osmahneme. Samostatně jsou skvělé se zakysanou smetanou a pažitkou.

Levandulové sušenky

Voňavá svačinka pro každého.

Připravíme si: 250 g tsampy • 70 g třtinového cukru • špetka soli • 100 g másla (v pokojové teplotě) • 1 vejce • lžíce citrónové šťávy • 4 lžičky sušených levandulových květů (nebo dle chuti)

Jak postupujeme?: V míse smícháme tsampu, cukr a sůl. Přidáme vejce, máslo, citrónovou šťávu a levandulové květy. Nejlépe rukou vše zpracujeme do hladkého těsta. Z těsta si ulomíme kousky, vytvoříme kuličky a prsty vytvoříme placičku (případně vyválíme placku a vykrajujeme kulaté sušenky). Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem na 150°C cca 15 minut (hlídáme do usušení).

Jahodové tsampa smoothie

Jak udělat z obyčejného smoothie výživný pokrm, který zasytí? Přidejte do něj tsampu! Je to jednoduché a rychlé.

Připravíme si: 2,5 dcl rýžového mléka ● 3 lžíce tsampy ● 10 jahod ● 1/3 lžičky mletého kardamomu ● javorový sirup či med na dochucení.

Jak postupujeme? Všechny ingredience smícháme a ve smoothie mixéru umixujeme do jemného smoothie. Dosladíme dle vlastní chuti.

Tsampová kaše s kakaem a ovocem

Chcete rychlou a sytou snídani? Chcete ochutnat něco nového a zároveň zdravého, co Vám dodá dostatek energie do nového dne? Vyzkoušejte rychlou kaši z tsampy. Na našem stole ji najdete každé ráno! A je to skvělá snídaně i pro malé děti.

Připravíme si: 2 lžíce bílého jogurtu ● 4 lžíce tsampy ● trochu horké vody (aby kaše nebyla příliš studená) ● lžičku kakaa ● med, javorový sirup, třtinový či kokosový cukr na doslazení ● konopná semínka ● ořechy

Jak postupujeme? Vše smícháme do hustoty, kterou máme rádi. Pro zvýšení výživové hodnoty můžeme přimíchat konopná semínka či ořechy. Dozdobíme ovocem.

Tsampová kaše s ovocem a kakaem

Sladké tsampa koule

Vyzkoušejte sladké tsampa koule. Připravíte si je na snídani nebo na výlet?

Tsampa koule z hořké čokolády

Připravíme si: 1 a 1/2 hrnku tsampy ● 50g hořké čokolády ● 1/2 hrnku mandlí ● 1 lžička skořice ● 2 lžíce kokosového oleje ● 4 lžíce datlové pasty (podle chuti) ● kakao na obalení.

Jak postupujeme? Hořkou čokoládu a kokosový olej rozpustíme ve vodní lázni. Mandle oloupeme a pomeleme, popřípadě najemno nasekáme. V míse smícháme všechny ingredience dohromady a vytvoříme sypkou nelepivou hmotu. Z ní tvarujeme koule a ty pak obalíme v kakau. A můžeme podávat.


Tsampa koule s rozinkami

Připravíme si: ● 1 hrnek tsampy ● 3/4 hrnku kokosu ● 1/2 hrnku rozinek ● 1/3 hrnku mléka (kokosového, sójového či jiného) ● 2 lžíce kokosového oleje ● špetku skořice a kardamomu ● javorový sirup dle chuti na doslazení

Jak postupujeme? Namočíme rozinky do horké vody alespoň na 10 minut, pak scedíme. Kokos na sucho opražíme, půl hrnku přidáme do směsi, čtvrt si necháme na obalování koulí. Rozpustíme kokosový olej. V míse smícháme všechny ingredience dohromady, mléko doléváme postupně a vytvoříme sypkou nelepivou hmotu. Z ní tvarujeme koule a ty pak obalíme v kokosu. A můžeme podávat.

 

Tsampa koule s meruňkami

Připravíme si: 1 hrnek tsampy ● 1/2 hrnku sušených meruněk ● 1/2 hrnku loupaných mandlí ● 1/4 hrnku mléka (kokosového, sójového či jiného) ● 3 lžíce kokosového oleje ● 1 lžička skořice ● 1 lžíce třtinového cukru nebo javorový sirup dle chuti na doslazení

Jak postupujeme? Polovinu meruněk zalijeme trochou vařící vody, necháme změknout a rozmixujeme. Druhou polovinu nakrájíme na malé kousky. Loupané mandle nakrájíme na kousky nebo nahrubo pomeleme. Rozpustíme kokosový olej. V míse dobře smícháme všechny ingredience dohromady, mléko doléváme postupně a vytvoříme hmotu, ze které tvarujeme koule. A můžeme podávat.

Tsampa koule s mandlemi

  • 1 hrnek tsampy
  • čtvrt hrnku nasekaných oříšků (mandle a lískové oříšky)
  • půl hrnku nasekaných datlí
  • 3 lžíce datlového sirupu
  • 3 lžíce sezamového oleje nebo rozpuštěného kokosového oleje
  • špetka skořice
  • špetka radosti
  • rýžové či jiné rostlinné mléko (možno použít také vodu)

Stranou si nechte dvě lžíce nasekaných mandlí. Všechny ingredience smíchejte ručně nebo v mixéru, přidejte půl hrnku vody nebo rostlinného mléka a tuku. Těsto můžeme zpočátku dělat vařečkou a dodělat rukou nebo rovnou začít rukou. Pokud je potřeba, dolijte vodu či mléko, pokud bude vody příliš, dosypte tsampu. Z těsta udělejte koule nebo kuličky. Nakonec obalte v nasekaných mandlích smíchaných s trochou datlového sirupu (aby se dobře přilepily). Můžete podávat. Kuličky by měly vydržet několik dnů (asi sedm) v lednici. Druhý den jsou chutnější, ale čím dříve je sníte, tím lépe.

Slané tsampa koule

Tsampa matcha kuličky s konopným semínkem

  • 1 hrnek tsampy
  • půl hrnku loupaných konopných semínek
  • 2 až 3 malé lžičky čaje matcha (japonský zelený práškový čaj)
  • 2 až 4 lžíce datlového sirupu nebo jiného sladidlo
  • 3 až 5 lžic rozpuštěného kokosového oleje
  • špetka mletého kardamonu
  • rýžové, sójové či jiné mléko

Stranou si nechte asi čtvrt hrnku konopných semínek, ostatní ingredience smíchejte ručně nebo v mixéru, přidejte mléko a udělejte těsto, aby se nelepilo. Těsto můžeme zpočátku dělat vařečkou a dodělat rukou nebo rovnou začít rukou. Vytvořte kuličky a pak je obalte ve zbytku konopných semínek.

Matcha je japonský zelený mletý čaj v prášku. Matcha si zachovává všechny účinné látky typické pro zelený čaj, jako jsou vitamíny, antioxidanty, minerály a vláknina. Jedná se většinou o silně povzbuzující čaj. I tsampové kuličky budou mít tento účinek.

Čokoládu a kokosový olej rozpustíme ve vodní lázni. Mandle oloupeme a pomeleme, popřípadě nasekáme najemno. V míse smícháme všechny ingredience dohromady a vytvoříme sypkou nelepivou hmotu. Z ní tvarujeme koule a ty pak obalíme v kakau.

Tsampové koule s uzeným tempehem

  • 1 a ½ hrnku tsampy (hrnek = 150 ml)
  • ½ vlažné vody
  • 1 malá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • ½ uzeného tempehu (cca 100 g)
  • 2 lžíce sójové omáčky (Tamari)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • petržel na ozdobení
  • čerstvá zelenina

Cibulku nakrájíme na malé kostičky, česnek utřeme, tempeh rozdrolíme. Na olivovém oleji osmahneme cibulku se špetkou soli, po chvíli přidáme tempeh a česnek a smažíme do křupava. V míse smícháme tsampu s vychladlou směsí, přidáme sójovou omáčku a dle potřeby vodu. Smícháme v nelepivou hmotu a tvarujeme koule.

Tyto tsampové koule s uzeným tempehem se skvěle hodí jako zdravá svačina a výborně chutná s čerstvou zeleninou. Je to skvělá alternativa pečiva. Dobře chutná, zasytí a ještě tělo doplní o mnoho zdraví prospěšných živit.

Sladká kaše

Sladká kaše s oříšky a medem

  • 5 lžic tsampy
  • 2 lžíce nasekaných oříšků (mandle, lískové, vlašské ořechy, kešu, para apod.)
  • lžíce kokosového oleje
  • špetka skořice a kardamonu
  • rýžové nebo jiné mléko (cca půl hrnku)
  • lžíce až dvě medu, příp. datlového sirupu

Do misky s tsampou přidáme oříšky, tuk, koření a med. Promícháme. Zalijeme horkým nebo teplým mlékem. Zamícháme a můžeme podávat.

Cham-dur kaše

  • 4 lžíce tsampy
  • 1 lžička hnědého cukru nebo medu
  • 1 lžička másla nebo ghee
  • ½ šálku teplé vody, čaje nebo mléka
  • čerstvé  nebo sušené ovoce dle výběru

Do misky dáme tsampu, cukr a máslo. Nalijeme horký černý čaj nebo mléko a dobře promícháme vidličkou, přidáme ovoce.

Kaše s čerstvým ovocem

  • 5 lžic tsampy
  • čerstvé sezónní ovoce jako jahody, borůvky, třešně, maliny, jablka, hrušky aj.
  • kokosový olej
  • špetka kardamonu
  • rýžové nebo jiné mléko (asi půl hrnku)

Do misky s tsampou přidáme kokosový olej, kardamon a rýžové mléko. Zamícháme, přidáme ovoce a opět zamícháme a je hotovo. Je-li ovoce málo sladké, lze dosladit např. datlovým sirupem.

Kaše s mlékem a skořicí

  • 5 lžic tsampy
  • asi půl hrnku rostlinného mléka (rýžové, sójové aj.)
  • lžíce kokosového oleje
  • špetka mleté skořice, kardamonu a kurkumy
  • datlový nebo jiný sirup

Do menšího hrnce dáme vařit mléko. Jakmile se začne vařit, přidáme tsampu a kokosový tuk a asi 1 minutu povaříme a potom odstavíme. Přidáme koření a osladíme datlovým nebo jiným oblíbeným sirupem, případně třtinovým cukrem.

Slaná kaše

Jednoduchá slaná kaše

  • 5 lžic tsampy
  • sůl nebo miso či sójová omáčka
  • hrnek horké vody nebo černého čaje (může být s mlékem)
  • lžička olivového nebo jiného oleje
  • špetka pepře
  • čerstvá pažitka

Do misky s tsampou nalijeme čaj promícháme, přidáme olivový olej, sůl a jemně opepříme. Kaši uděláme buď hustou, nebo řídkou tak, že ji lze pít. V sezoně doporučujeme posypat čerstvou pažitkou nebo něčím jiným zeleným s minerály a vitamíny.

Kaše s čerstvým sýrem a olivami

  • 5 lžic tsampy
  • čerstvý sýr (nebo sójový sýr) – nejlépe nesolený
  • asi dvě lžíce nakrájených kvalitních černých oliv sušených nebo nakládaných
  • špetka čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
  • sůl a pepř, mletá červená paprika
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej za studena lisovaný
  • voda nebo čaj (velmi dobrý je čaj hojicha nebo bancha)

Do menší misky dáme tsampu. Sýr nakrájíme na kostičky a přidáme k tsampě spolu s rozmarýnem. Zalijeme horkou vodou a zamícháme. Horkou vodu použijeme proto, aby se sýr jemně rozpustil a zvláčnil. Přidáme olivový olej, olivy, koření, a opět zamícháme. Nakonec ozdobíme bazalkou a olivami. Pro ty, kdo rádi pikantní, přidáme mletý pepř dle libosti.

Kaše s kopřivami

  • 5 lžic tsampy
  • špetka soli + špetka mletého pepře
  • lžíce tuku (olivový, kokosový či jiný olej nebo máslo)
  • hrst čerstvě natrhaných mladých kopřiv

V hrnku přelijeme horkou vodou najemno nasekané kopřivy a necháme asi 4 minuty vylouhovat. Kopřivy scedíme. Do misky s tsampou přidáme sůl, pepř a tuk, a dolijeme dle požadované hustoty kopřivovým výluhem. Přidáme kopřivy a dobře promícháme. Lze tak i udělat kuličky s kopřivami. Protože kopřivu nemusíme kupovat v obchodě, ušetříme peněženku i přírodu.

Palačinky

Tsampové palačinky

  • půl hrnku tsampy
  • půl hrnku celozrnné pšeničné mouky
  • lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
  • lžička sezamového oleje (možno vynechat)
  • špetka soli
  • rýžové, sojové nebo jiné mléko (lze použít i vodu)
  • na ozdobení javorový nebo datlový sirup a sójový nebo jiný jogurt, sezonní ovoce

Do misky nasypeme všechny ingredience krom mléka a zamícháme. Přilijeme mléko a ušleháme ručně nebo ručním mixérem do konzistence ani husté, ani řídké.

Na rozpálené pánvi pečeme z jedné strany do té doby, než těsto zpevní. Poté obrátíme na druhou stranu a dopečeme dozlatova. Pokud máme nepřilnavou pánev, není třeba dávat olej. Nemáme-li tuto pánev, přidáme olej, aby se těsto nepřipalovalo.

Palačinky podáváme nasladko nebo naslano – v případě slané úpravy je také možné použít vodu. Nakonec ozdobíme javorovým nebo datlovým sirupem, sezónním ovocem a jogurtem.

Tsampové palačinky s borůvkami

  • čtvrt nebo půl hrnku tsampy
  • tři čtvrtě hrnku celozrnné pšeničné nebo jiné mouky
  • zhruba hrnek rostlinného mléka
  • 2 lžičky prášku na pečení nebo jedlé sody
  • borůvky do palačinek a na ozdobení
  • datlový sirup
  • sójová nebo jiná šlehačka
  • olej na pečení, je-li potřeba

V míse smíchejte všechny suché ingredience, přilijte mléko a dobře promíchejte nebo ušlehejte. Přidejte menší hrst borůvek a ještě jednou promíchejte.

Rozpalte pánev na palačinky, je-li potřeba, přidejte trošku oleje. Na pánev dejte zhruba půl naběračky a čekejte, až se opeče jedna strana, potom ještě obraťte na druhou stranu a chvíli pečte. Hotovou palačinku servírujte s čerstvými borůvkami, šlehačkou a trochou datlového sirupu.

Tsampové palačinky s kopřivami

  • půl hrnku tsampy
  • půl hrnku celozrnné pšeničné mouky
  • lžíce jedlé sody nebo prášku do pečiva
  • špetka soli
  • špetka římského kmínu, pepře a mletého koriandru
  • 400 g čerstvých kopřiv jemně nasekaných
  • rýžové, sójové nebo jiné mléko (lze použít i vodu)
  • Na ozdobení: tahini, bílý jogurt

Stranou si necháme asi 100 g jemně nasekaných kopřiv. Do misky nasypeme všechny ingredience kromě mléka a zamícháme. Přilijeme mléko a ušleháme ručně nebo ručním mixérem do ani husté, ani řídké konzistence. Na rozpálené pánvi pečeme z jedné strany do té doby, než těsto zpevní, poté obrátíme na druhou stranu a dopečeme. Pokud máme nepřilnavou pánev, není třeba ani dávat olej, jinak přidáme olej, aby se těsto nepřipalovalo. Kopřivy, které jsme nechali stranou, spaříme asi na 3 minuty trochou horké vody a přecedíme. Takto spařenými kopřivami ozdobíme hotové palačinky a můžeme ještě jemně pokapat tahini a jogurtem.

Z vody ze spařených kopřiv získáme lahodný kopřivový čaj.

Ostatní

„pa“ – základní recept na tsampu

  • 1 hrnek tsampy
  • půl hrnku najemno strouhaného kokosu
  • 5 a více lžic za studena lisovaného oleje
  • sůl
  • špetka mletého pepře
  • černý čaj (obyčejný, pu-erh, tibetský, hojicha apod.) nebo převařená voda

Do misky nasypeme tsampu, přidáme olivový olej a čaj. Je možné místo čaje použít jen vodu, nebo naopak přidat do čaje mléko či si udělat opravdový tibetský čaj. Můžeme si také tsampa kouli obohatit o různé semínka (slunečnicové, dýňové apod.) nebo oříšky a udělat si tsampa proteinovou bombu.

Rychlá polévka s pepřem a kmínem

  • 2 až 3 lžíce tsampy
  • špetka drceného kmínu
  • špetka sušené nebo čerstvé majoránky
  • špetka soli a pepře
  • olivový olej za studena lisovaný nebo jiný olej

Do menší nebo střední misky dáme všechny ingredience kromě oleje a promícháme. Zalijeme vroucí vodou a opět promícháme. Dolijeme vodu podle požadované hustoty. Hladovější přidají více tsampy, pro ty méně hladové budou stačit i dvě lžíce. Nakonec přidáme lžíci oleje. Můžeme ozdobit čerstvou pažitkou nebo něčím jiným zeleným.

Tato rychlá polévka může mít různé variace – např. s čerstvými nebo sušenými bylinkami. Je rychlá a vhodná na cestách, na treku nebo při toulkách přírodou. V zimě příjemně zahřeje.

Koprová omáčka s bramborem a tofu ala vejce

Na omáčku:

  • 50 g tsampy
  • jeden svazek čerstvého kopru
  • špetka drceného kmínu
  • smetana, lze nahradit rostlinnou smetanou
  • sůl

Na tofu „vejce“:

  • 200 g bílého tofu
  • olej na smažení (řepkový, sezamový aj.)
  • černá sůl (k zakoupení v obchodech se zdravou výživou nebo v indickém obchodě)
  • špetka mletého nebo celého římského kmínu
  • lžička mleté kurkumy

Příloha

  • brambory
  • celý kmín
  • celý pepř

Příloha: Do hrnce s vařící vodou opatrně vložíme brambory s lžíci celého kmínu a pepře. Uvaříme do měkka. Slijeme vodu a dáme stranou.

Omáčka: Do hrnce dáme 2 hrnky vody (cca dvě porce) a přivedeme k varu. Stranou si necháme trochu kopru na dozdobení, ostatní kopr spolu s drceným kmínem vhodíme do vařící vody a povaříme cca 5 min. Potom přidáme cca 200 ml smetany a necháme projít varem. Poté zahustíme tsampou a dobře promícháme, vařečkou, šlehačem nebo elektrickým šlehačem. Tsampa zpočátku vytvoří hrudky, ale během míchání a znovu přivedení k varu hrudky zmizí. Nakonec omáčku dle chuti dosolíme.

Tofu vajíčka: Do mísy rukou rozmělníme tofu. Přidáme drcený římský kmín a kurkumu, a dobře promícháme. Máte-li rádi pikantní, můžete přidat špetku pepře nebo čili. Rozpálíme pánev s olejem, na kterou dáme tofu směs a osmahneme. Můžeme podlít vodou, pokud chceme vajíčka řidší a méně mastné. Nakonec dosolíme černou solí, kterou už tepelně neupravujeme.

Talíř dozdobíme jemně nakrájeným koprem.

Kopr obsahuje mimo jiné velké množství vitamínu C. Brambory můžeme nahradit jinou přílohou jako celozrnnou rýži, pohankou, apod.

Nápoje

Osvěžující letní nápoj

  • sklenice (sójového) jogurtu, podmáslí nebo mléka
  • 2 až 3 lžíce tsampy
  • čerstvá ovocná šťáva nebo datlový sirup, případně jiné sladidlo

Vše velmi dobře zamícháme a vychutnáme si tento osvěžující a posilňující nápoj.

Tsampa smoothie  

  • 2 až 3 lžíce tsampy
  • půl hrnku rýžového mléka
  • datlový sirup
  • banán
  • čerstvé nebo mražené jahody

Všechny ingredience nasypeme do mixéru a dobře rozmixujeme. Dle potřeby dolijeme rýžovým mlékem.

Děkujeme Jiřímu Englišovi a jeho Tsampa za podporu, zkušenosti a pomoc, s níž jsme vytvořili naši Tsampu ProTibet a připravili i několik receptů. Vyzkoušejte některý z nich. Dobrou chuť.

Na těchto stránkách používáme technologii "statistických cookies", abychom Vám mohli poskytnout, co nejlepší zážitek při jejich procházení.